torstai 23. elokuuta 2007

Pistokkaita ja kivikkokasveja

Suuri pistokasprojekti on mukavasti alkanut, eilen istuttelin ensimmäsiä juurtuneita ruukuista penkkiin. Toivottavasti ehtivät juurtua siihenkin niin hyvin että talvehtisivat avomaalla, olen lukenut että ensimmäisen talven aikana kestävyys voi olla huono ja ehkä lava olisi parempi vaihtoehto, täytynee kokeilla molemmissa ja katsoa mikä menee paremmin. Lavan huono puoli on se että usein kuívuus koituu tuhoksi koska en pääse mökille kovin aikaisin keväällä (ja vaikka pääsisinkin ei ole vettä millä kastella).

Parhaiten on pistokkaista lähteneet erilaiset angervot (koivu-, norjan-, keiju-, rinne- ja ruusuangervo on kokeilussa). Myös kirjavalehtinen kanukka on lähtenyt hyvin. Jasmikkeet olin luullut helpoiksi mutta ei ihan hyvältä näytä. Syreenit tuntuu kiinnittyneen mutta lehdet lähtee, silmut jää joten ehkä onnistuu. Myös marjaomenapensasta, isotuomipihlajaa ja hortensiaa on kokeilussa, niistä ei vielä tiedä. Ja marjakuusi, joka tuntuu jopa juurtuneelta. Heisinangervot ja kärhöt ei tunnu onnistuvan, kärhöille voi olla taivukas parempi mutta silloin täytyy tyytyä niihin mitä itsellä on. Arvata saattaa että kerjään pistokkaita kaikkialta ja täytyy myöntää että joitakin on jäänyt mukaan julkisista massaistutuksita...luvan kyllä yleensä kysymällä saa mutta on vaikeaa löytää keneltä kysyisi.

Tältä näyttää pistokaskokeilijan pihalla:Enemmän ja vähemmän onnistuneita:

Kivikkokasveja olen pyrkinyt istuttelemaan viime kesästä alkaen yhden penkin paahteiselle kuivalle reunalle, erityisesti mehitähdet ja maksaruohot on lemppareita. Kesän paras tuliainen oli muutaman kassin täydeltä maksaruohoja :), kiitos Kari ja Anne. Hyvin voivat.
Kivikkokasveja on parempi vahtia etteivät karkaa2 kommenttia:

quu kirjoitti...

Pensasangervot lähtee tosi hyvin matkaan taivukkaista ja siemenistäkin, joten sitäkin kannattaa kokeilla. Ihailtavaa kyllä tuo pistokaskokeilu! Nostan hattua.

Tarja kirjoitti...

Tarvitsee yrittää saada ilmaisia-lähes ilmaisia taimia kun rahat menee rakentamiseen eikä taatusti riitä ihmeemmin pihaan (joka tietysti olisi pääasia...).